czwartek, 30 kwietnia 2015

Słodki salceson z butelki

  • Skład:
- 1 galaretka żółta i 1 czerwona

- 1,5 galaretki pomarańczowej

- 1/2 kostki margaryny

- 50g cukru

- 1 łyżka kakao

- 1/2 szkl.mleka

- 100 g herbatników

- 100 g rodzynek

- 100 g orzechów


Galaretkę żółtą i czerwoną rozpuścić (każdą) w szklance gorącej

 wody. Przelać do płaskich naczyń aby po stężeniu łatwo było 

pokroić w kostkę.

Orzechy posiekać , herbatniki połamać , ale niezbyt drobno.

Mleko, margarynę, cukier i kakao, zagotować mieszając.

Pomarańczową galaretkę rozpuścić w szklance wody. Wymieszać

 z masą kakaową i odstawić do wystudzenia. 

Przygotować dwie plastikowe butelki z płaskim dnem (użyłam po

 mleku, można użyć też jednej większej): odciąć górną część i 

 butelki dokładnie wymyć od środka. Galaretki wymieszać z 

rodzynkami, herbatnikami i orzechami. Przełożyć do butelek. 

Kiedy masa kakaowa będzie dobrze wystudzona przelać ją do 

butelek. 

Wstawić deser do lodówki na kilka godzin. 

Wyjąć z butelek przecinając je najlepiej nożyczkami. 

Kroić na plastry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz