środa, 27 marca 2013

Szarlotka królewska


Biszkopt:

4 jajka
0,5 szkl. cukru
0,5 szkl. mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek i żółtka. Upiec w temp. 200 st.C.

Krem jabłkowy:
1 litrowy słoik jabłek podgrzać, dodać galaretkę cytrynową lub pomarańczową.

Krem budyniowy:
2 łyżki mąki pszennej
1,5 szkl. mleka
0,5 szkl. cukru
Z tych składników ugotować budyń.
Po wystudzeniu dodać 1 żółtko i masło roślinne.

                            * * * * *
Z upieczonego biszkoptu usuwamy wierzchnią skorupkę.
Biszkopt smarujemy gorącymi jabłkami.
Po ostygnięciu nakładamy krem budyniowy.
Dekorujemy polewą czekoladową.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz