wtorek, 6 marca 2012

Rogaliki

Ciasto:

5 dkg drożdży
1 łyżeczka cukru
1 masło
½ kg mąki
Szczypta soli
½ szkl. gęstej śmietany
2-3 żółtka
Białka do posmarowania

Wykonanie:
Drożdże zagnieść z cukrem , pozostawić do rozpuszczenia. Dodać mąkę, żółtka, śmietanę i nie rozpuszczone masło. Posolić. Zagnieść ciasto. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość (prawie).



Z wyrośniętego ciasta wałkować placki o średnicy ok.35-40 cm.
Dzielić na 8-12 trójkątów (krojąc przez środek).
Na początku szerszej strony trójkąta ułożyć nadzienie i rolując do środka tworzymy rogalika, zlepiając jego końce i lekko go zakrzywiając.
Układamy rogaliki na blaszce, smarujemy białkiem.
Pieczemy w temp.200°C na złoty kolor.

Upieczone rogaliki można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz