piątek, 16 marca 2012

Ciasto POPAPRANIEC


Ciasto:
7 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl.mąki
½ szkl. oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Dodatkowo:
1 łyżka kakao
½ szkl. maku
½ szkl. wiórków kokosowych

Wykonanie ciasta:
Białka ubijamy na sztywno i łączymy z innymi składnikami ciasta. Gotowe dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej dodajemy 1 łyżkę kakao, do drugiej mak a do trzeciej wiórki kokosowe. Do wysmarowanej sporej blaszki wylewamy te trzy rodzaje ciasta w kombinacji dowolnej. Mogą to być płaskie kolejne warstwy. Można również fantazyjnie porobić kleksy w blaszce i patyczkiem zrobić kilka „kresek” po cieście, żeby trochę się pomieszało. Upiec w temp.180°C przez około 40 minut.

Krem:
½ litra mleka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 szkl. cukru
1 kostka margaryny

Z mleka odlać ½ szklanki i wymieszać w nim mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującego wlać mleko z mąkami i musi się zrobić budyń. Po ostygnięciu utrzeć z margaryną na gładki krem.

Ostygnięte ciasto przekroić na połowę. Na pierwszej warstwie rozsmarować połowę kremu, przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować resztę kremu. Na krem rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki, posypujemy wiórkami kokosowymi, rodzynkami i rozdrobnionymi orzechami. Na koniec można zrobić „cienkie” wzorki z polewy czekoladowej.

Ten przepis może brzmi skomplikowanie, ale to tylko pierwsze wrażenie. To nie jest trudne a efekt znakomity – ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz