Ciasto:
7
jajek
1
szkl. cukru
1
szkl.mąki
½
szkl. oleju
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1
łyżka kakao
½
szkl. maku
½
szkl. wiórków kokosowych
Wykonanie
ciasta:
Białka
ubijamy na sztywno i łączymy z innymi składnikami ciasta. Gotowe dzielimy na 3
równe części. Do pierwszej dodajemy 1 łyżkę kakao, do drugiej mak a do trzeciej
wiórki kokosowe. Do wysmarowanej sporej blaszki wylewamy te trzy rodzaje ciasta
w kombinacji dowolnej. Mogą to być płaskie kolejne warstwy. Można również
fantazyjnie porobić kleksy w blaszce i patyczkiem zrobić kilka „kresek” po
cieście, żeby trochę się pomieszało. Upiec w temp.180°C przez około 40 minut.
Krem:
½
litra mleka
2
czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2
łyżki mąki pszennej
1
szkl. cukru
1
kostka margaryny
Z
mleka odlać ½ szklanki i wymieszać w nim mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem,
do gotującego wlać mleko z mąkami i musi się zrobić budyń. Po ostygnięciu
utrzeć z margaryną na gładki krem.
Ostygnięte
ciasto przekroić na połowę. Na pierwszej warstwie rozsmarować połowę kremu,
przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować resztę kremu. Na krem
rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki, posypujemy wiórkami kokosowymi,
rodzynkami i rozdrobnionymi orzechami. Na koniec można zrobić „cienkie”
wzorki z polewy czekoladowej.
Ten
przepis może brzmi skomplikowanie, ale to tylko pierwsze wrażenie. To nie jest
trudne a efekt znakomity – ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz