Składniki:
1 kg sera ( mielonego)
3-4 budynie śmietankowe (na ½ l.mleka)
9 jaj
1 szkl.cukru
½ litra śmietany kremówki – słodkiej
Herbatniki do wyłożenia dna dużej blaszki
Wykonanie:
Ser, żółtka, śmietanę i budynie
zmiksować. Ubić pianę z białek , dodać cukier i delikatnie połączyć z masą
serową.
Natłuszczoną blaszkę wyłożyć
herbatnikami, wylać masę serową i piec ok.60 minut w temp. 200°C. Powinien popękać na wierzchu. Po upieczeniu dobrze jest otworzyć piekarnik na chwilę, aby "upuścić" temperatury, potem zamknąć i zostawić tak do ostygnięcia.
Wierzch sernika dekorujemy polewą czekoladową, lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz