niedziela, 4 marca 2012

Rolada kokosowa na zimno


Masa ciemna:

4 paczki herbatników
2 łyżki dżemu
½ kostki masła extra (100g)
2 łyżki kakao
4 łyżki mleka
4 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Ciastka zmielić przez maszynkę , dodać pozostałe składniki i zagnieść. Włożyć do lodówki w torebce foliowej.

Masa jasna:

½ kostki masła extra
100g wiórków kokosowych
4 łyżki cukru pudru

Składniki zagnieść w jednolitą masę.

* * * * * * * * * * * * * *

Masę ciemną rozwałkować przez folię w kształt prostokąta o gr. ok.0,5-1 cm. Na niej rozwałkować masę jasną. Zwinąć razem na kształt rolady.
Docisnąć i schłodzić.

Jeśli nie lubicie bardzo słodkich deserów - to do masy ciemnej można nie dodawać cukru pudru lub dżem powinien być dość kwaśny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz