środa, 7 marca 2012

W-Z


Ciasto:
½ kostki masła roślinnego
2 całe jajka
1 szkl. cukru
2 łyżki dżemu
2 łyżki kakao
1 łyżka płaska duża sody
2 szkl. mąki
1 szkl. zimnego mleka

Wykonanie:
Utrzeć masło, jajka, cukier, dżem, dodać mleko, mąkę, kakao i sodę.
Wylać na sporą wysmarowaną blaszkę i piec ok. 50 minut w temp.200°C.

Masa:
1 masło roślinne w kostce
1 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki gęstej śmietany
1 szkl. zsiadłego mleka

Wykonanie:
Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po łyżce śmietanę i zsiadłe mleko. W przypadku ważenia się , podgrzewać na parze dalej miksując. Powinien powstać gładki krem.

Na koniec:
Ciasto przekroić na pół. Z kremu odłożyć 1/3 do dekoracji. Pozostałym  kremem przełożyć ciasto. Na wierzchu posmarować cienko kremem. Całość posypać słodkim kakao. Udekorować gwiazdkami z kremu, tak, aby na każdym ukrojonym kawałku była gwiazdka. Jeśli lubicie bardziej wilgotne ciasta, to można to brązowe ciasto nasączyć.
Włożyć do lodówki na kilka godzin żeby zwilgotniało.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz