Ciasto:
½
kostki masła roślinnego
2
całe jajka
1
szkl. cukru
2
łyżki dżemu
2
łyżki kakao
1
łyżka płaska duża sody
2
szkl. mąki
1
szkl. zimnego mleka
Wykonanie:
Utrzeć
masło, jajka, cukier, dżem, dodać mleko, mąkę, kakao i sodę.
Wylać
na sporą wysmarowaną blaszkę i piec ok. 50 minut w temp.200°C.
Masa:
1
masło roślinne w kostce
1
szkl. cukru pudru
1
cukier waniliowy
2
łyżki gęstej śmietany
1
szkl. zsiadłego mleka
Wykonanie:
Utrzeć
masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po łyżce śmietanę i zsiadłe mleko.
W przypadku ważenia się , podgrzewać na parze dalej miksując. Powinien powstać
gładki krem.
Na koniec:
Ciasto
przekroić na pół. Z kremu odłożyć 1/3 do dekoracji. Pozostałym kremem przełożyć ciasto. Na wierzchu
posmarować cienko kremem. Całość posypać słodkim kakao. Udekorować gwiazdkami z
kremu, tak, aby na każdym ukrojonym kawałku była gwiazdka. Jeśli lubicie
bardziej wilgotne ciasta, to można to brązowe ciasto nasączyć.
Włożyć
do lodówki na kilka godzin żeby zwilgotniało.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz