środa, 14 marca 2012

Wykwintny zawrót głowy


Ciasto I:
25 dkg cukru pudru (1 ½ szklanki)
15 dkg margaryny
1 szkl. mąki
5 jajek
1 kisiel wiśniowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę, kisiel i proszek do pieczenia. Ubić pianę z białek i delikatnie dodać do ciasta. Przełożyć do blaszki i piec 45 minut w temp. 180°C.

Ciasto II:
7 białek
1 szkl. cukru
1 szkl. maku
1 szkl. wiórków kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić, dodać cukier, następnie wsypać mak, wiórki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki i piec 40 minut w temp. 180 °C.

Krem:
½ litra mleka
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki cukru
2 cukry waniliowe
5 żółtek
1 kubeczek masła roślinnego

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę rozrobić w szklance mleka. Resztę mleka zagotować. Mleko z mąką wlać do utartych żółtek i wymieszać, potem wlać do gotującego się mleka ( tak jak gotuje się budyń). Ostudzić. Do zimnego budyniu wkręcić masło roślinne , tak aby powstała gładka masa.

Dodatki:
powidła śliwkowe lub porzeczkowe
wiśnie drylowane z kompotu

Pierwsze ciasto smarujemy powidłami, na nie wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim ciastem i wykładamy drugą połowę kremu. Na kremie układamy wiśnie z kompotu lekko wciskając. Całość zalewamy wiśniową polewą wg poniższego przepisu.
Polewa:
½ litra wiśniowego kompotu
1 budyń waniliowy
1 galaretka wiśniowa

W kompocie ugotować budyń waniliowy. Do ugotowanego, gorącego budyniu wsypać galaretkę i mieszać tak długo aż się rozpuści. Wystudzić. Chłodną, gęstniejącą polewę wylać na wierzch ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz