Składniki:
30dkg maku suchego mielonego
5 średnich jabłek (startych na
tarce jarzynowej)
5 jajek
1 szkl.cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 czubatych łyżeczek kaszy manny
125g masła
może być aromat migdał, pomarańcz
lub rum (lecz niekoniecznie)
Wykonanie:
Masło utrzeć z
cukrem i żółtkami. Dodać jabłka, mak, proszek do pieczenia i kaszę. Białka ubić
na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowo-jabłkowej. Wyłożyć do
wysmarowanej tortownicy i piec ok.60 minut w temp. 200°C.
Ciasto to można
jeść bez większych wyrzutów sumienia, gdyż nie ma w nim ani szczypty mąki, ale
w związku z tym, że jest dość słodkie – też nie da się za dużo zjeść.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz