niedziela, 11 marca 2012

Makowo-jabłkowe bez wyrzutów sumienia


Składniki:
30dkg maku suchego mielonego
5 średnich jabłek (startych na tarce jarzynowej)
5 jajek
1 szkl.cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 czubatych łyżeczek kaszy manny
125g masła
może być aromat migdał, pomarańcz lub rum (lecz niekoniecznie)

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać jabłka, mak, proszek do pieczenia i kaszę. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowo-jabłkowej. Wyłożyć do wysmarowanej tortownicy i piec ok.60 minut w temp. 200°C.

Ciasto to można jeść bez większych wyrzutów sumienia, gdyż nie ma w nim ani szczypty mąki, ale w związku z tym, że jest dość słodkie – też nie da się za dużo zjeść.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz