wtorek, 13 marca 2012

Sernik cioci Trudzi


Ciasto kruche:
2 szkl. mąki
½ szkl. cukru
8 dkg masła
1 jajko
1 łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany
3 łyżki oleju

Wyrobić kruche ciasto. Wykleić dużą blaszkę ciastem z wysokim brzegiem i posmarować białkiem.

Masa serowa:
75 dkg sera białego
2 szkl. cukru
5 żółtek ( nie wyrzucać białek)
3 łyżki oleju
5 dkg masła
½ litra mleka
1 budyń śmietankowy

Wykonanie:
Ser zmielić z cukrem, dodać żółtka, budyń, mleko, olej, rozpuszczone masło – dokładnie wymieszać. Będzie bardzo rzadkie. Wylać na surowe ciasto.           Piec 45 minut w temp.180°C.

Pianka:
Ubić pianę z 5 białek na sztywno , dodać ½ szkl. cukru. Wylać na gorące ciasto, posypać wiórkami kokosowymi i piec dalej na złoty kolor.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz